Schaamlipcorrectie herstel

Zoals na iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Het gebied rond de schaamlippen zal in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Ook kunnen de littekens direct na de ingreep rood van kleur en opgezet zijn. Dat is een natuurlijke reactie van het lichaam.

De wond geneest snel, omdat de schaamlippen goed doorbloed zijn. Gemiddeld neemt de genezing twee weken in beslag. De klachten na de ingreep zijn van afnemende mate, maar tot die tijd kan het behandelde gebied ongemakkelijk, strak en gespannen aanvoelen. In de tweede week zal het gebied ook wat jeuk geven, dit is normaal in een genezingsproces. Bloeduitstortingen en zwelling op en rond de schaamlippen beginnen na ongeveer drie dagen langzaam af te nemen en zijn na enkele weken verdwenen.

Nazorg

Ook bij de nazorg is uw eigen inbreng van groot belang. Houd daarom na de schaamlipcorrectie rekening met een aantal zaken die het herstel bevorderen:

Rust
Na de schaamlipcorrectie moet u 24 uur rust in acht nemen. Zorg ervoor dat er iemand bij u in de buurt is om eventueel te helpen. Om de bloedsomloop te bevorderen adviseren wij ieder uur wat te lopen. Dit draagt bij aan een betere wondgenezing.

Douchen
U mag direct na de schaamlipcorrectie douchen en wassen. U moet er tijdens het douchen op letten dat het water niet direct op het behandelde gebied komt. Let op dat de temperatuur van het water niet te heet is, omdat dit het behandelde gebied kan doen zwellen. In de eerste twee weken is het belangrijk om het gebied goed schoon te houden met speciale Betadineshampoo. Het behandelde gebied moet na het wassen goed droog worden gedept.

Toilet
U moet na ieder toiletbezoek het behandelde gebied goed afspoelen met lauw water. Vervolgens dept u het gebied goed droog en neemt u een nieuw schoon maandverband.

Inspanning
Probeer in de eerste drie weken na de schaamlipcorrectie niet te tillen, kracht zetten en bukken. Normale lichaamsbeweging is toegestaan, maar onderneem geen zwaar en inspannend werk. Ook actieve of fysieke sportactiviteiten gedurende de eerste zes weken na de ingreep raden wij af. Fietsen is in het begin absoluut uitgesloten, dit mag weer na ongeveer zes weken. Lichte of administratieve werkzaamheden kunt u na 2 dagen weer oppakken. Seksuele activiteiten kunt u na 4 tot 6 weken weer opstarten.

Verkeersdeelname
In de week na de ingreep bent u normaal gesproken niet verzekerd als u deelneemt aan het verkeer (rijden en fietsen).

Alcohol, aspirine en roken
Voor het genezingsproces is het belangrijk dat u niet rookt en geen alcohol of aspirinebevattende medicijnen gebruikt.

Geen strakke broeken
Het dragen van strakke broeken zorgt de eerste weken voor teveel druk op het wondgebied. Dit is niet bevorderlijk voor het genezingsproces.

Na controle afspraken 

De dag na de ingreep wordt u door uw arts Burcu Gündoğdu opgebeld. Na 2 weken komt u voor de eerste controle. Op dat moment wordt gekeken hoe het behandelde gebied eruit ziet.

Na 3 maanden komt u op eindcontrole bij uw arts. Dan kan worden bepaald of het herstel goed is verlopen en of de behandeling het door u gewenste resultaat heeft bewerkstelligd. Na deze afspraak ontvangt u de voor/na foto’s.

De vervolgafspraak wordt bij ieder vertrek in overleg met u ingepland. U kunt hier een afspraak maken voor een vrijblijvend intakegesprek.

 

Afspraak maken