Ooglidcorrectie/Blepharoplastiek

Ooglidchirurgie

Introductie

De oogleden bepalen in grote mate onze eerste indruk. Overhangende oogleden en wallen geven een vermoeide en verouderde blik. Cosmetische chirurgie rond de oogleden spitst zich toe op enerzijds een huidoverschot en anderzijds een overschot aan vetweefsel. Dit vetweefsel dient als stootkussen rond de oogbal en wordt normaliter op zijn plaats gehouden door een bindweefselvlies. Bij een, meestal aangeboren, teveel aan vetweefsel of bij een zwak ontwikkeld vlies, puilt het vetweefsel naar buiten en veroorzaakt het de typische oogwallen.

Soms is er ook een zwelling zichtbaar aan de mediale ooghoek ter hoogte van de bovenste oogleden. Ook dit is een vetoverschot

Algemeen 

De hoofdoorzaak van hangende oogleden en wallen is het natuurlijke verouderingsproces. Vroeg of laat wordt iedereen dus met dit fenomeen geconfronteerd. Roken, drinken en de zon kunnen dit proces echter wel versnellen.

Een correctie van het bovenste ooglid/bovenooglidcorrectie:

Hierbij wordt voornamelijk een huidoverschot ter hoogte van de bovenste oogleden weggenomen. Het  vetweefsel aan de binnenste ooghoek naast de neus wordt soms mee verwijderd indien dit nodig is. Dit type ooglidcorrectie duurt gemidddeld 1 uur en vindt plaats onder plaatselijke verdoving. De incisie wordt gemaakt ter hoogte van de natuurlijke plooi die ongeveer 0.7 tot 1.0 cm boven de wimpers ligt ,waardoor het litteken achteraf meestal niet zichtbaar is.

Er wordt dus een reepje huid (en soms ook een stukje van de oppervlakkige oogkringspier) weggesneden.

Een correctie van het onderste ooglid/onderooglidcorrectie:

Bij de onderste oogleden zijn de zogenaamde ‘wallen’ het grootste probleem. Hier dienen zich dus andere methodes aan, namelijk het wegnemen van vetweefsel en de hamra-techniek. In overleg met uw arts wordt beslist welke methode u het beste resultaat zou bieden.

Bij de eerste mogelijkheid wordt dus voornamelijk vetweefsel verwijderd. Eerst en vooral wordt echter vastgesteld of de wallen wel degelijk het gevolg zijn van een teveel aan vetweefsel dan wel van een vochtopstapeling. Vetweefsel is immers constant en kan makkelijk verwijderd worden, in tegenstelling tot een oedeem, waarvan de grootte van uur tot uur kan variëren.

Is de oorzaak van de wallen een overschot aan vetweefsel, dan gebeurt de verwijdering via een incisie net onder de wimpers. Vaak neemt men hierbij toch ook wat huid weg, om het effect van een ‘lege zak’ te vermijden. Bij deze manier van blepharoplastiek kan men ook makkelijk de kringspier rond het oog aanspannen. Hierdoor verdwijnen de walletjes en krijgt u een minder vermoeide blik.

Deze vorm van blepharoplastiek neemt ongeveer 1,5 uur in beslag en kan onder onder plaatselijke verdoving gebeuren.

Bij de hamra-techniek wordt geen vetweefsel weggenomen. Dit kan immers leiden tot het “holle oog syndroom”. Bij de hamra-techniek wordt het vetweefsel uit de oogwallen uitgespreid naar de groeve tussen het oog en de neus.

De hamra-techniek kan een verbetering geven tegen zwarte kringen. Bij zwarte kringen is er vaak een gebrek aan vetweefsel. Het betreft hier namelijk een diepe huidplooi waar heel weinig vet in zit. Dankzij de hamra-techniek kan ook bij deze kwaal vetweefsel verplaatst worden naar de gewenste zone.

Wie is kandidaat voor een onderooglidcorrectie?

Niet iedereen is kandidaat voor een onderooglidcorrectie. Het stellen van de juiste diagnose is een van de belangrijkste taken van uw arts. In onze missie staat het verstrekken van objectieve en complete informatie omschreven als een kerntaak. Uw klacht en verwachtingspatroon worden tijdens het intakegesprek beoordeeld, waarna de diagnose en reële verwachting wordt overlegd.

Een onderooglidcorrectie is bij uitstek een ingreep waarvoor grote ervaring een must is. Het is een delicate ingreep, waarbij de diagnose erg belangrijk is, en de ingreep technisch van niveau.

De voordelen van een boven- en onderooglidcorrectie (blepharoplastiek):

 • Opent en vergroot de ogen
 • Minder vermoeide uiterlijk
 • Meestal verminderen/verdwijnen van (spannings)hoofdpijn
 • Natuurlijk en langdurig resultaat
 • Korte procedure: 45 minuten
 • Kort litteken: in een natuurlijke plooi boven/onder het oog
 • Een ooglidcorrectie kan onder plaatselijke verdoving
 • Snel herstel na de ingreep: 7 tot 14 dagen
 • Veilig, met een minimum aan verwikkelingen

Belangrijk

Een ooglidcorrectie corrigeert niet :

 • afgezakte wenkbrauwen (hiervoor is een voorhoofdslift nodig)
 • kraaienpootjes (waarvoor botox aangewezen is)
 • donkere cirkels onder de ogen, hoewel deze kunnen verbeteren na de correctie.

Complicaties

 • hematoom (bloeding).
 • Kans op lichte infecties
 • Kans op tijdelijk gezwollen littekens
 • Kans op ectropion of een afstaand ondeste ooglid (indien te veel huid wordt weggenomen in het onderste ooglid) 

Bij Hofkliniek wordt u behandeld door ervaren arts Burcu Gündoğdu. Een bovenooglidcorrectie vraagt veel deskundigheid van de arts. Die moet namelijk goed kunnen inschatten hoe uw ogen er na de ingreep uit zullen gaan zien.

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico's en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna.

Tijdens dit consult bekijkt uw arts of u een geschikte kandidaat bent voor een ooglidcorrectie. Zij zal vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u gebruikt. Met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u minimaal een week voor de behandeling stoppen. Ook zal zij vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Hij kan dan aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een combinatie met een andere behandelmethode een optie kan zijn.

Besluit u tot een behandeling, dan wordt alle informatie op papier gezet in een behandelingsovereenkomst die zowel door uw arts als door u wordt ondertekend.

Hofkliniek belooft u zorg van topkwaliteit. Dat betekent dat we de werkwijze van onze arts en medewerkers structureel toetsen, dat er voortdurend bijscholing plaatsvindt en dat er regelmatig kwaliteitscontroles gedaan worden door zowel interne medewerkers als externe instanties. Vanzelfsprekend voldoen alle behandelfaciliteiten aan de eisen die hiervoor door de overheid worden gesteld en houden we ons op alle fronten aan de wetgeving.

Maar we gaan nog een stap verder. We willen ook dat de resultaten van onze behandelingen aantoonbaar beter zijn dan die van andere zorginstellingen. Om dat te bewijzen meten, registreren en evalueren we de resultaten van al onze behandelingen.

Veelgestelde vragen over Ooglidcorrectie

Enkele vragen over Ooglidcorrectie. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder.

Wordt een ooglidcorrectie vergoed door zorgverzekeraars?

In het basispakket wordt een ooglidcorrectie alleen vergoed wanneer er sprake is van een aangeboren afwijking, bij de geboorte aanwezige chronische aandoening, of wanneer er sprake is van een ernstige gezichtsveldbeperking.

Hoe lang blijft het resultaat van de ooglidcorrectie?

Dat verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld heeft u van een ingreep aan uw oogleden zo’n tien jaar plezier. Hoewel u er uitgeruster en frisser uitziet, gaat het verouderingsproces wel gewoon door. Door gezond te leven en goed voor uw huid te zorgen haalt u het maximale uit de ingreep.

Zijn er littekens zichtbaar na een ooglift?

Nee, er zijn nauwelijks littekens zichtbaar. Dit komt doordat het sneetje in de natuurlijke plooi van uw ooglid wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het litteken vrijwel onzichtbaar is.

Hoe kan ik me voorbereiden op een ooglidcorrectie?

Het is met name aan te raden een ooglidcorrectie goed te plannen. De ingreep en het herstel heeft invloed op u, uw omgeving en op uw activiteiten. 

Wanneer u fysiek of representatief werk heeft, adviseren wij u een week rustig aan te doen. Computer werkzaamheden (eventueel vanuit huis) kunt u meestal na enkele dagen weer oppakken.

Privé
Zorg ervoor dat voor de ingreep de boodschappen van de komende dagen zijn gedaan. Daarnaast is het belangrijk dat u de (zwaardere) huishoudelijke werkzaamheden al heeft afgerond, of dat iemand anders daar zorg voor draagt voor enkele dagen.

Vervoer
Wij raden u af zelf auto te rijden gedurende een week na de ingreep (totdat de hechtingen zijn verwijderd). Dit betekent ook dat u uit de kliniek moet worden opgehaald. U kunt uiteraard ook met de taxi naar huis.

Make-up
U dient op de dag van de operatie geen make-up te dragen en de huid niet in te smeren.

Paracetamol / bloedverdunners
Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan adviseert uw arts u tijdens het consult over het gebruik ervan. Wij adviseren 7 dagen voor de behandeling geen gebruik te maken van aspirine (bijvoorbeeld Ibuprofen) bevattende pijnstillers. Deze werken ook bloedverdunnend. In deze periode kunt u pijnstillers gebruiken die wel zijn toegestaan zoals Paracetamol en Panadol.

Als u twijfelt of een medicijn wel of niet aspirine bevat, overleg dan met uw huisarts, apotheek of uw behandelend arts.

Roken
Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen treden, daarom is stoppen met roken een absolute voorwaarde. Bij voorkeur 6 weken voor de operatie.

Alcohol
Wij raden u af 36-uur voor en 72-uur na de ingreep alcohol te nuttigen.

Injectables
2 weken voor en 2 weken na de ingreep raden wij af een injectables behandeling te ondergaan.

Sieraden
Het is niet toegestaan tijdens de ingreep sieraden te dragen.

Tijdens het intakegesprek krijgt u een advies formulier mee.

Meer
Afspraak maken