Veelgestelde vragen

Het kan zijn dat uw specifieke vraag er niet bij staat. Heeft u nog meer vragen? U bent van harte welkom tijdens een vrijblijvend intakegesprek met onze cosmetisch arts Burcu Gündoğdu. Indien u specifieke vragen heeft kunt u ons tussen 09:00 en 17:00 uur telefonisch bereiken op 070 - 406 52 18.

Algemeen

Gaan mijn wensen altijd in vervulling?

Bij Hofkliniek staat een natuurlijk resultaat voorop en vooral een energieke, vitale uitstraling. Voor een kopie of een glad gespoten gezicht kun je bij ons niet terecht. Met onze techniek en expertise krijg je wel de mooiste versie van jezelf.

Wat is het verschil tussen Botox en fillers?

Hoewel fillers en Botox beide injectables zijn die tegen rimpels en huidveroudering worden gebruikt, verschillen ze enorm. Botox is een stof die de spier in een gebied stillegt. Het is geschikt voor mimische rimpels, bijvoorbeeld de fronsrimpel op uw voorhoofd. Door veelvuldig aanspannen kan hier een rimpel ontstaan. Botox werkt preventief en zorgt bij een bestaande rimpel dat hij niet dieper wordt. Heeft u al rimpels die u wilt verwijderen? Dan kiest u voor een filler, een injectie vult de rimpels op. Een combinatie van botox en fillers is ook mogelijk. Tijdens een intakegesprek worden de mogelijkheden uitgelegd.

Botox

Wat is een Botox zone?

Botox wordt voor 95% gebruikt bij behandelingen van rimpels in het voorhoofd. Een zone kan zijn de fronsrimpels (de verticale lijn tussen de wenkbrauwen), de voorhoofdsrimpels (horizontale lijnen op het voorhoofd) of de kraaienpootjes (de rimpeltjes naast de ogen).

Voor welke rimpels is Botox geschikt?

Met name de fronsrimpels, voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes. Op deze plaatsen is mimiek het meest zichtbaar, daardoor ontstaan rimpels. Na een Botox behandeling worden de rimpels niet meer geactiveerd. Na verloop van tijd verdwijnen de permanent zichtbare rimpels, dus ook wanneer het gezicht neutraal is geleidelijk.
De fronsrimpel is de meest behandelde Botox zone. De wenkbrauwen worden een fractie gelift en de fronsrimpel (boze blik) wordt voorkomen. De blik wordt daardoor open en optimistisch.
Maar Botox wordt ook gebruikt bij een overactieve kin, bij de gummy smile en afhangende mondhoeken.

Hoe lang duurt de Botox behandeling?

Normaal gesproken staat u binnen een half uur weer buiten. De behandeling op zich duurt circa 5 à 10 minuten. Een gesprek met de cosmetisch arts gaat altijd aan de behandeling vooraf.

Hoe lang blijft het resultaat van een behandeling?

Dat verschilt van persoon tot persoon en van behandeling tot behandeling. Botox behandelingen zijn tijdelijk.

Wanneer is het effect van een Botox behandeling zichtbaar?

Enkele dagen na behandeling begint de Botox te werken en ziet u al een kleine vermindering van de rimpels. Na 2 weken is het effect maximaal. De rimpels zijn dan al veel minder diep, de huid wordt in de weken hierna steeds gladder. Wanneer de spieren sterker / de rimpels dieper zijn, dan is het effect wat later zichtbaar.

Is een Botox behandeling wel veilig?

Botox is een buitengewoon veilig geneesmiddel dat in de geneeskunde (neurologie, urologie, chirurgie en dermatologie) al ruim 40 jaar gebruikt wordt. De botuline toxine (werkzame stof van Botox) werkt alleen op de behandelde spier en heeft geen effect op de rest van het lichaam.

Wat zijn de eventuele bijwerkingen van Botox?

In de eerste week kan het wat gevoelig zijn. Een beurs plekje en soms wat stijf gevoel daar waar geprikt is, tintelingen en soms een zwaar gevoel op de wenkbrauwen. Al deze normale bijwerkingen zijn met circa 10 dagen weer verdwenen. In minder dan 1% van de gevallen kan het voorkomen dat er wat krachtvermindering ontstaat in de spiertjes die de wenkbrauwen optillen. Hierdoor kan de wenkbrauw enkele weken wat zwaar kan aanvoelen. Dit komt alleen voor indien de voorhoofdsrimpels worden behandeld (daar is dus geen risico op bij de behandeling van kraaienpootjes en fronsrimpel).

Is een Botox behandeling pijnlijk?

De meeste mensen ervaren een Botox behandeling niet als pijnlijk en omschrijven het als een speldenprikje. Botox wordt met een heel klein naaldje geïnjecteerd in de huid. Na de behandeling kan de huid oppervlakkig wat gevoelig zijn.

Hoe lang blijft het effect zichtbaar?

Gemiddeld 3 tot 5 maanden. Vaak is het zo dat na meerdere behandelingen het effect langer aanhoudt. Om het gewenste resultaat te behouden is het nodig de behandeling weer te herhalen. Wanneer de spieren sterker / de rimpels dieper zijn, kan het zijn dat er in het begin om de 3-4 maanden moet worden behandeld.

Wat zijn adviezen na een Botox behandeling?

Na de behandeling heeft u geen pijn en kunt u uw normale dagelijkse bezigheden hervatten. U kan de behandelde spiergroepen extra activeren gedurende 2 tot 3 uur na de behandeling (bijv. frons de wenkbrauwen, trek uw wenkbrauwen op of gebruik je lachspieren). Deze oefeningen helpen Botox zich intramusculair beter te fixeren. Hoewel dit kan helpen, heeft het geen negatieve invloed op uw behandeling als u dit vergeet.

Vermijd om de behandelde zones te masseren of erop te wrijven gedurende 24 uur na uw behandeling. Wij raden u aan op te passen met (het verwijderen van) make-up of bij het reinigen van het gezicht.

Gedurende 4 uur na de behandeling mag u niet gaan liggen en geen inspannend werk doen. Buig uw hoofd niet te lang naar beneden. U mag gerust een douche nemen en uw andere dagelijkse activiteiten uitvoeren.

Gedurende 24 uur na de behandeling mag u niet zonnebaden, onder de zonnebank of in de sauna gaan. Kleine zwellingen zullen in de uren na de behandeling verdwijnen. Eventuele kleine blauwe plekjes mag u voorzichtig camoufleren.

Fillers

Mag ik na een behandeling naar de sauna of schoonheidsspecialiste?

Een sauna bezoek raden we de eerste 2 dagen af. De eerste 2 weken na een behandeling met fillers raden wij de volgende behandelingen in het behandelde gebied af: Peelings, gezichtsscrubs, microdermabrasie, laser en bindweefselmassages.

Wat gebeurt er tijdens een fillers behandeling?

Er worden voor de behandeling en voor de controle altijd foto’s gemaakt zodat je het resultaat samen met de arts goed kunt vergelijken. Deze foto’s komen in je dossier. In de behandelkamer wordt je huid gedesinfecteerd en kun je eventueel plaatselijk verdoofd worden. Voor de behandeling wordt heel precies aangetekend waar de filler wordt aangebracht; en na de behandeling wordt er druk toegepast om blauwe plekjes zoveel mogelijk te voorkomen.

De behandeling zelf duurt ca. 15 tot 20 minuten. Wanneer er meerdere zones worden behandeld of bij een uitgebreide behandeling kan het oplopen tot een uur. Onze cosmetisch arts brengt de fillers met een ultradunne canule net onder het huidoppervlak in. Zeer oppervlakkig voor fijne lijntjes en iets dieper voor de grotere rimpels en plooien of volume herstel. Ook een behandeling met botuline toxine is maatwerk en varieert daarmee in het aantal van één tot meerdere kleine prikjes om het spiertje dat de rimpel veroorzaakt te ontspannen.

Ooglidcorrectie

Wordt een ooglidcorrectie vergoed door zorgverzekeraars?

In het basispakket wordt een ooglidcorrectie alleen vergoed wanneer er sprake is van een aangeboren afwijking, bij de geboorte aanwezige chronische aandoening, of wanneer er sprake is van een ernstige gezichtsveldbeperking.

Hoe lang blijft het resultaat van de ooglidcorrectie?

Dat verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld heeft u van een ingreep aan uw oogleden zo’n tien jaar plezier. Hoewel u er uitgeruster en frisser uitziet, gaat het verouderingsproces wel gewoon door. Door gezond te leven en goed voor uw huid te zorgen haalt u het maximale uit de ingreep.

Zijn er littekens zichtbaar na een ooglift?

Nee, er zijn nauwelijks littekens zichtbaar. Dit komt doordat het sneetje in de natuurlijke plooi van uw ooglid wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het litteken vrijwel onzichtbaar is.

Hoe kan ik me voorbereiden op een ooglidcorrectie?

Het is met name aan te raden een ooglidcorrectie goed te plannen. De ingreep en het herstel heeft invloed op u, uw omgeving en op uw activiteiten. 

Wanneer u fysiek of representatief werk heeft, adviseren wij u een week rustig aan te doen. Computer werkzaamheden (eventueel vanuit huis) kunt u meestal na enkele dagen weer oppakken.

Privé
Zorg ervoor dat voor de ingreep de boodschappen van de komende dagen zijn gedaan. Daarnaast is het belangrijk dat u de (zwaardere) huishoudelijke werkzaamheden al heeft afgerond, of dat iemand anders daar zorg voor draagt voor enkele dagen.

Vervoer
Wij raden u af zelf auto te rijden gedurende een week na de ingreep (totdat de hechtingen zijn verwijderd). Dit betekent ook dat u uit de kliniek moet worden opgehaald. U kunt uiteraard ook met de taxi naar huis.

Make-up
U dient op de dag van de operatie geen make-up te dragen en de huid niet in te smeren.

Paracetamol / bloedverdunners
Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan adviseert uw arts u tijdens het consult over het gebruik ervan. Wij adviseren 7 dagen voor de behandeling geen gebruik te maken van aspirine (bijvoorbeeld Ibuprofen) bevattende pijnstillers. Deze werken ook bloedverdunnend. In deze periode kunt u pijnstillers gebruiken die wel zijn toegestaan zoals Paracetamol en Panadol.

Als u twijfelt of een medicijn wel of niet aspirine bevat, overleg dan met uw huisarts, apotheek of uw behandelend arts.

Roken
Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen treden, daarom is stoppen met roken een absolute voorwaarde. Bij voorkeur 6 weken voor de operatie.

Alcohol
Wij raden u af 36-uur voor en 72-uur na de ingreep alcohol te nuttigen.

Injectables
2 weken voor en 2 weken na de ingreep raden wij af een injectables behandeling te ondergaan.

Sieraden
Het is niet toegestaan tijdens de ingreep sieraden te dragen.

Tijdens het intakegesprek krijgt u een advies formulier mee.

Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk?

De meeste mensen gaan na een ingreep aan hun oogleden na een dag of 5 weer aan het werk. Dat komt met name omdat u die eerste dagen blauwe plekken en wat gezwollen bent rond uw ogen. U mag die week al wel weer licht huishoudelijk werk doen. Zware lichamelijke inspanning (ook tillen) mag de eerste twee weken niet. De genoemde termijnen zijn gemiddelden; het kan best zijn dat u zich sneller weer fit voelt of dat het herstel juist wat langer duurt.

Mag ik lenzen dragen na een ooglidcorrectie?

Ja, dat mag. Zodra u uw lenzen kunt inbrengen of verwijderen zonder aan het ooglid te trekken, mag u weer lenzen dragen. De meeste mensen dragen de eerste dagen na een ingreep een bril.

Hoe kan ik na de ingreep voor mezelf zorgen?

Het is belangrijk in de week na de ingreep geen zware activiteiten te plannen.

Hoe duur is een ooglidcorrectie?

De kosten van een ooglidcorrectie vindt u terug op de tarieven pagina. Dit tarief is voor beide ogen. Hofkliniek is 100% gespecialiseerd in ooglidcorrecties. Het is toch uw aangezicht, het resultaat van de ingreep moet optimaal én natuurlijk zijn. 

Wanneer kan ik starten met het smeren van een littekencreme?

Zodra de korstjes zijn verdwenen, mag u beginnen met het smeren van de littekencrème. Breng de littekencrème de eerste 2 weken licht aan zonder teveel te wrijven. Wij adviseren het door dokters ontwikkelde Alhydran.

Oorlelcorrectie

Wordt een oorlelcorrectie vergoed door zorgverzekeraars?

Een oorlelcorrectie voor cosmetische doeleinden wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Hoe lang blijft het resultaat van de ooglidcorrectie?

Een oorlelcorrectie is in principe een eenmalige ingreep.

Zijn er littekens zichtbaar na een oorlelcorrectie?

De eerste paar weken is een licht littekentje zichtbaar. Na een jaar is het littekentje niet meer te zien. 

Hoe kan ik me voorbereiden op een oorlelcorrectie?

Make-up
U dient op de dag van de operatie geen make-up te dragen en de huid niet in te smeren.

Paracetamol / bloedverdunners
Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan adviseert uw arts u tijdens het consult over het gebruik ervan. Wij adviseren 7 dagen voor de behandeling geen gebruik te maken van aspirine (bijvoorbeeld Ibuprofen) bevattende pijnstillers. Deze werken ook bloedverdunnend. In deze periode kunt u pijnstillers gebruiken die wel zijn toegestaan zoals Paracetamol en Panadol.

Als u twijfelt of een medicijn wel of niet aspirine bevat, overleg dan met uw huisarts, apotheek of uw behandelend arts.

Roken
Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen treden, daarom is stoppen met roken een absolute voorwaarde. Bij voorkeur 6 weken voor de operatie.

Alcohol
Wij raden u af 36-uur voor en 72-uur na de ingreep alcohol te nuttigen.

Sieraden
Het is niet toegestaan tijdens de ingreep sieraden te dragen.

Tijdens het intakegesprek krijgt u een advies formulier mee.

Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk?

De meeste mensen gaan na een oorlelcorrectie meteen aan het werk. Zware lichamelijke inspanning (ook tillen) mag de eerste week niet. De genoemde termijnen zijn gemiddelden; het kan best zijn dat u zich sneller weer fit voelt of dat het herstel juist wat langer duurt.

Hoe kan ik na de ingreep voor mezelf zorgen?

Het is belangrijk in de week na de ingreep geen zware activiteiten te plannen.

Hoe duur is een oorlelcorectie?

De prijs van een oorlelcorrectie vindt u terug op de tarieven pagina. Dit tarief is voor 1 oorlel. Hofkliniek is 100% gespecialiseerd in oorlelcorrecties. Het is toch uw aangezicht, het resultaat van de ingreep moet optimaal én natuurlijk zijn. 

Wanneer kan ik starten met het smeren van een littekencreme?

Zodra de korstjes zijn verdwenen, mag u beginnen met het smeren van de littekencrème. Breng de littekencrème de eerste 2 weken licht aan zonder teveel te wrijven. Wij adviseren het door dokters ontwikkelde Alhydran.

Schaamlipcorrectie

Wordt een schaamlipcorrectie vergoed door zorgverzekeraars?

In het basispakket wordt een schaamlipcorrectie alleen vergoed wanneer er sprake is van een aangeboren afwijking of na trauma. In het aanvullende pakket is soms wel een vergoeding opgenomen voor een schaamlipcorrectie. De eisen zijn daarvoor erg streng, en is in 2016 nog slechts bij een enkele verzekeraar. U kunt daarnaar vragen bij het intakegesprek.

Wie komt in aanmerking voor een schaamlipcorrectie?

De anatomische variatie maakt ook dat het voor vrouwen onderling onduidelijk is wat de norm is. Dit voedt de onzekerheid. Het is belangrijk dat iedereen zich content voelt met haar vagina. Er is namelijk geen norm. Iedere schaamlip is anders, symmetrie komt zelden tot nooit voor.

Tijdens het eerste consult kan uw arts bepalen of de schaamlipcorrectie bij u mogelijk is en of het door u gewenste resultaat bereikt kan worden.

Hoe verloopt de dag van behandeling?

In overleg met uw agenda plannen we de behandeling. Een schaamlipcorrectie is vrijwel altijd een poliklinische ingreep onder lokale verdoving. Dit betekent dat u dezelfde dag naar huis mag.

Op de dag van de behandeling wordt u bij de receptie ontvangen en begeleid naar de wachtruimte.

Wanneer u aan de beurt bent, wordt u door uw arts opgehaald. Ons team (assistente, OK assistente en arts) legt continu uit wat u kunt verwachten. Voordat u naar de operatiekamer wordt gebracht tekent uw arts het te opereren gebied af en worden foto’s voor in uw dossier gemaakt. Hier wordt strikt vertrouwelijk mee omgegaan.

Direct na de behandeling
U mag ongeveer een half uur na de ingreep naar huis. De meeste mensen ondervinden weinig pijn na een schaamlipcorrectie. Wel kan het operatiegebied pijnlijk en gezwollen zijn. Ook kan het gebied wat gevoelloos zijn. U krijgt een koelkompres mee om de schaamlippen regelmatig te koelen. De koelkompres kan pijnklachten wegnemen en zwelling tegengaan.

Gaan zitten en gebruik maken van het toilet kan in de eerste week wat irritatie geven. U mag in de eerste dagen elke 4-6 uur twee Paracetamol (500 mg) tabletten gebruiken. Zodra de pijn minder is kunt u dit afbouwen naar 1 Paracetamol (500 mg) tablet per 4-6 uur.

Wanneer kom ik op controle?

Twee weken na de ingreep komt u voor een eerste controle bij uw arts in de kliniek. Na 6 weken komt u terug voor de tussentijdse controle. Tijdens deze controle kan er worden bepaald of de schaamlipcorrectie succesvol is geweest. Vervolgens komt u na drie maanden op eindcontrole.

Hoe lang blijft het resultaat van de schaamlipcorrectie?

Een schaamlipcorrectie is in principe een eenmalige ingreep.

Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk?

De meeste mensen gaan na een labiaplastiek na een dag of 5 weer aan het werk. Dit is wel afhankelijk van het soort baan dat u heeft. Een rustige kantoorbaan kan uiteraard sneller dan een lichamelijk zware en intensieve baan. U mag daarna ook wel weer licht huishoudelijk werk doen. Zware lichamelijke inspanning (ook tillen) mag de eerste twee weken niet. De genoemde termijnen zijn gemiddelden; het kan best zijn dat u zich sneller weer fit voelt of dat het herstel juist wat langer duurt.

Zijn er littekens zichtbaar na een schaamlipcorrectie?

Nee, er zijn nauwelijks littekens zichtbaar.

Wanneer mag ik weer sporten na een schaamlipcorrectie?

Afhankelijk van de soort en intensiteit van de sport raden we aan 4-6 weken te wachten met sporten.

Afspraak maken