Ooglidcorrectie

Ooglidcorrectie: boven en onderooglidcorrectie

De oogleden bepalen in grote mate onze eerste indruk. Overhangende oogleden en wallen onder uw ogen geven een vermoeide en verouderde blik. Cosmetische chirurgie rond de oogleden spitst zich toe op enerzijds een huidoverschot en anderzijds een overschot aan vetweefsel. Dit vetweefsel dient als stootkussen rond de oogbal en wordt normaliter op zijn plaats gehouden door een bindweefselvlies. Bij een, meestal aangeboren, teveel aan vetweefsel of bij een zwak ontwikkeld vlies, puilt het vetweefsel naar buiten en veroorzaakt het de typische oogwallen.

Soms is er ook een zwelling zichtbaar aan de mediale ooghoek ter hoogte van de bovenste oogleden. Ook dit is een vetoverschot.

De hoofdoorzaak van hangende oogleden en wallen is het natuurlijke verouderingsproces. Vroeg of laat wordt iedereen dus met dit fenomeen geconfronteerd. Roken, drinken en de zon kunnen dit proces echter wel versnellen. Plastisch chirurgen aan de hand van een ooglidcorrectie, ook wel blepharoplastiek genoemd, kan dit verhelpen.

Een correctie van het bovenste ooglid/bovenooglidcorrectie:

Hierbij wordt voornamelijk een huidoverschot ter hoogte van de bovenste oogleden weggenomen. Het vetweefsel aan de binnenste ooghoek naast de neus wordt soms mee verwijderd indien dit nodig is. Dit type ooglidcorrectie duurt gemidddeld 1 uur en vindt plaats onder plaatselijke verdoving. De incisie wordt gemaakt ter hoogte van de natuurlijke plooi die ongeveer 0.7 tot 1.0 cm boven de wimpers ligt ,waardoor het litteken achteraf meestal niet zichtbaar is.

Er wordt dus een reepje huid (en soms ook een stukje van de oppervlakkige oogkringspier) weggesneden.

Een correctie van het onderste ooglid/onderooglidcorrectie:

Bij de onderste oogleden zijn de zogenaamde ‘wallen’ het grootste probleem. Hier dienen zich dus andere methodes aan, namelijk het wegnemen van vetweefsel en de hamra-techniek. In overleg met uw arts wordt beslist welke methode u het beste resultaat zou bieden.

Bij de eerste mogelijkheid wordt dus voornamelijk vetweefsel verwijderd. Eerst en vooral wordt echter vastgesteld of de wallen wel degelijk het gevolg zijn van een teveel aan vetweefsel dan wel van een vochtopstapeling. Vetweefsel is immers constant en kan makkelijk verwijderd worden, in tegenstelling tot een oedeem, waarvan de grootte van uur tot uur kan variëren.

Is de oorzaak van de wallen een overschot aan vetweefsel, dan gebeurt de verwijdering via een incisie net onder de wimpers. Vaak neemt men hierbij toch ook wat huid weg, om het effect van een ‘lege zak’ te vermijden. Bij deze manier van blepharoplastiek kan men ook makkelijk de kringspier rond het oog aanspannen. Hierdoor verdwijnen de walletjes en krijgt u een minder vermoeide blik.

Deze vorm van blepharoplastiek neemt ongeveer 1,5 uur in beslag en kan onder onder plaatselijke verdoving gebeuren.

Bij de hamra-techniek wordt geen vetweefsel weggenomen. Dit kan immers leiden tot het “holle oog syndroom”. Bij de hamra-techniek wordt het vetweefsel uit de oogwallen uitgespreid naar de groeve tussen het oog en de neus.

De hamra-techniek kan een verbetering geven tegen zwarte kringen. Bij zwarte kringen is er vaak een gebrek aan vetweefsel. Het betreft hier namelijk een diepe huidplooi waar heel weinig vet in zit. Dankzij de hamra-techniek kan ook bij deze kwaal vetweefsel verplaatst worden naar de gewenste zone.

Voorwaarden onderooglidcorrectie

Niet iedereen is kandidaat voor een onderooglidcorrectie. Het stellen van de juiste diagnose is een van de belangrijkste taken van uw arts. In onze missie staat het verstrekken van objectieve en complete informatie omschreven als een kerntaak. Uw klacht en verwachtingspatroon worden tijdens het intakegesprek beoordeeld, waarna de diagnose en reële verwachting wordt overlegd.

Een onderooglidcorrectie is bij uitstek een ingreep waarvoor grote ervaring een must is. Het is een delicate ingreep, waarbij de diagnose erg belangrijk is, en de ingreep technisch van niveau.

Voordelen ooglidcorrectie

 • Opent en vergroot de ogen
 • Minder vermoeide uiterlijk
 • Meestal verminderen/verdwijnen van (spannings)hoofdpijn
 • Natuurlijk en langdurig resultaat
 • Korte procedure: 45 minuten
 • Kort litteken: in een natuurlijke plooi boven/onder het oog
 • Een ooglidcorrectie kan onder plaatselijke verdoving
 • Snel herstel na de ingreep: 7 tot 14 dagen
 • Veilig, met een minimum aan verwikkelingen
 • Meeste mensen gaan snel weer aan het werk

Belangrijk

Een ooglidcorrectie corrigeert niet:

 • afgezakte wenkbrauwen (hiervoor is een voorhoofdslift nodig)
 • kraaienpootjes
 • donkere cirkels rondom de ogen, hoewel deze kunnen verbeteren na de correctie.

Complicaties

 • Hematoom (bloeding).
 • Kans op lichte infecties
 • Eerste dagen kans op tijdelijk gezwollen littekens
 • Kans op ectropion of een afstaand ondeste ooglid (indien te veel huid wordt weggenomen in het onderste ooglid) 

Bij onze kliniek wordt u behandeld door ervaren arts Burcu Gündoğdu. Een bovenooglidcorrectie vraagt veel deskundigheid van de arts. Die moet namelijk goed kunnen inschatten hoe uw ogen er na de ingreep uit zullen gaan zien.

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico's en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna.

Tijdens dit consult bekijkt uw arts of u een geschikte kandidaat bent voor een ooglidcorrectie. Zij zal vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u gebruikt. Met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u minimaal 2 weken voor de behandeling stoppen. Ook zal zij vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Hij kan dan aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een combinatie met een andere behandelmethode een optie kan zijn.

Besluit u tot een behandeling, dan wordt alle informatie op papier gezet in een behandelingsovereenkomst die zowel door uw arts als door u wordt ondertekend.

Hofkliniek belooft u zorg van topkwaliteit. Dat betekent dat we de werkwijze van onze arts en medewerkers structureel toetsen, dat er voortdurend bijscholing plaatsvindt en dat er regelmatig kwaliteitscontroles gedaan worden door zowel interne medewerkers als externe instanties. Vanzelfsprekend voldoen alle behandelfaciliteiten aan de eisen die hiervoor door de overheid worden gesteld en houden we ons op alle fronten aan de wetgeving.

Maar we gaan nog een stap verder. We willen ook dat de resultaten van onze behandelingen aantoonbaar beter zijn dan die van andere zorginstellingen. Om dat te bewijzen meten, registreren en evalueren we de resultaten van al onze behandelingen.

Afspraak maken